Open/Close Menu Ingyenes pszichológiai előadások mindenkinek!
39229004_1570607926376794_5621559295029018624_n
Kérdés: Milyen tényezők segíthetik leginkább, hogy egy fiatalkorú elítélt ne essen vissza és be tudjon illeszkedni a társadalomba?

Válasz: Ez egy nagyon összetett kérdés. Függ a fiatalkorú fogvatartott életútjától. Hol született, hol nevelkedett, milyen gyerekkora volt, az anya prostituált vagy droghasználó volt-e, és ezzel a börtön nem tud mit kezdeni. A másik az, hogy milyen társas közegben mozog. Előfordul az is, hogy az illető rossz társaságba keveredik. Ez például egy jómódú szülői háttérrel is előfordulhat. Az ilyen emberek testi lelki integritása nagyon össze tud törni a börtönben.
Harmadik tényező az, hogy a börtön maga milyen. A börtön a világ összes részében rossz. A börtön az nem jó, de szükséges rossz. NESZESZERI EVIL. Enélkül nm működik a társadalom, hiszen azokat akik bűncselekményt követtek el, azokat be kell zárni, tehát nem lehet mit csinálni. Nagyon nagon függ attól, hogy a börtön milyen, a börtön szabályaitól,a fogvtartottak közegétől, akik bent vannak, a dolgozóktól, és függ az építészeti sajátosságaitól.
Szabadulás: Ott az a legfontosabb, hogy a társadalom mennyire tart össze, mennyire toleráns és mennyire befogadóképes. Ha ezek mind a maximumon állnának, akkor egy idő után nem kellenének börtönök, de sajnos ez nem így van, nagyon sokan előítéletesek, és nagyon sokan nem is előítéletesek, hanem igazi ok van amögött, hogy félnek a bűnözőktől, a szabadult fogvatartottaktól. Nagyon sok olyan személy van aki hozzátartozó, aki rokona a börtönőröknek, aki az áldozatok rokonai. És akkor vannak az előítéletes emberek, és egy csekély része a társadalomnak aki viszont toleráns, és képes nyílt elmével gondolkodni. Ha ezeknek a halmaza növekedne, az ilyen gondolkodású személyeké, akkor talán jobb lenne a sorsa a szabadult fogvatartottaknak. És mondjuk az szociológia és szociálpszichológia, hogy ahhoz hogy egy társadalom túléljen, jövőben is túléljen, létezzen tíz év múlva és ötven év múlva, és ne omoljon össze, ahhoz bizonyos társadalmi intézmények kellenek, pl oktatás, egészségügy, és kell a börtön is, viszont van még egy nagyon fontos dolog, a társadalomban kell a deviancia is. Tehát a társadalom ha homogén, az a totalitáriánus társadalom, Sztálin, Hitler, stb, ha egy társadalom heterogén, abban kell lennie deviáns személyeknek, és kell lennie LGBTI embereknek, kell lennie kábítószer problémákkal szembesülőknek, kell lennie értelmi fogyatékosságú, pszichoszociális fogyatékosságú embereknek, stbstb, ezeknek kell lenni hogy a táradalom működőképes legyen, na és akkor ha nagyon toleráns lenne a társadalom, tehát kiszélesedne az a rétege a társadalomnak, ami toleráns, akkor a devianciának egyik fajtája eltűnne, és az mégse lenne jó a társadalomnak.

Következő kérdés: Hogyan látod a pszichológia tudományának a szerepét abban, hogy formálódjon a társadalom gondolkodása?
(Nagyon-nagyon sok pszichiátriai, pszichológiai probléma azért keletkezik, mert a társadalom vagy a társas közeg nem működik jól. A pszichoterápia, az egyénre fókuszál, de mégiscsak a társadalomra is hatnia kell, így ilyen szempontból a pszichológia szerepét önök hogyan látják?)

Kövesd a Psyq-t, mert legközelebb Téged kérdezünk! 🙂
– A kimaradt PsyQ-inkat megtalálod az instagram oldalunkon. –

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Top
Follow us: