Open/Close Menu Ingyenes pszichológiai előadások mindenkinek!
52868233_10155759975125216_788167455624134656_n
Sikersztori a szexterápiában – Dr. Hevesi Krisztina, egyetemi adjunktus, ELTE PPK előadása a KAPSZLI Pszichológiai Napokon.

Mi számít sikernek az ágyban – és mi a szexterápiában – nehéz objektív kritériumok mentén meghatározni. Miben mérhető egyáltalán a „jó” szex? Hiszen amit az egyik fél sikerként könyvel el (pl. 4-5 órás szexmaraton), azt a másik lehet, elszenvedi. Lehet-e konkrét célt kitűzni a szexterápiában? A szexuális diszfunkciók kezelését illetően a kutatások legfontosabb konklúziója, hogy van hatékony intervenció a zavarok orvoslására. A hatékonyság mérése azonban számos nehézségbe ütközik, rögtön a legfontosabb kérdéssel kezdve: mit tekintünk a siker kritériumának? A pszichológiai beavatkozások eredményességét objektív adatokra törekedve elsősorban biológiai mutatók mentén tudnánk kifejezni, s olyan meghatározások alapján, hogy: az erekció kialakult-e (beleértve a méretet, keménységet, időtartamot), az ejakuláció korán/későn következett-e be (mennyi idő elteltével, szándék szerint, a partner elégedettségének a mértéke, illetve orgazmusa függvényében), és a lista még hosszan folytatható. A kritériumok megállapításánál ráadásul figyelembe kell venni egyéb tényezőket is: a „túl korai” esetében – hogy mi számít annak – is nagyon eltérő, hisz van férfi, aki a 30 percet kevésnek érzi, mivel ennyi idő alatt nem tudja kellő számú orgazmushoz juttatni a párját. S itt lép be a partner és a környezet irányából érkező nyomás, a nevelés hatása, hogy mi a személy saját magával szemben támasztott elvárása, vagy milyen érzelmek kapcsolódnak egyáltalán a szexualitáshoz. Ezeket a kérdéseket járja körbe az előadás, kitérve a legújabb kutatási kérdésekre és eredményekre a női és férfi imitált orgazmus terén.

Az előadás a KAPSZLI Pszichológiai Napok keretében kerül megrendezésre, és regisztráció nélkül megtekinthető. A konferencia hivatalos eseményébe folyamatosan töltjük fel a legfrissebb információkat.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Top
Follow us: