Írások
A fenntartható urbanizáció civilizációnk megmaradásának kulcskérdése

A fenntartható urbanizáció civilizációnk megmaradásának kulcskérdése

A fenntartható urbanizáció civilizációnk megmaradásának kulcskérdése” – írta Ildefonso Cerdá, Barcelona XIX. századi bővítésének tervezője, az urbanisztika korszakalkotó elméleti alapművének szerzője.

A kérdés csak az, hogyan lehet fenntartható módon megvalósítani a városfejlesztést. Többek között ennek a kérdésnek a megválaszolásában ad támpontokat a városfejlesztés tanácsadás, melynek keretében a Városfejlesztés Zrt. fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve ad tanácsot a városok fizikai valóságának tervszerű átalakításában. Hiszen ezek nélkül nem vagyunk képesek megfelelő választ adni a környezeti, társadalmi, gazdasági szempontból fenntartható fejlődés egymással összefüggő rendszert alkotó kihívásaira.

A fenntarthatósági szempontokat a városfejlesztésben nem lehet elvitatni a 21. században, amikor már szinte mindenkit érintenek valamilyen formában a klímaváltozás hatásai. A fenntartható fejlődéshez szükséges többek között a társadalom szemléletformálása, a közszféra összetett beavatkozása és a magánszféra tevékeny közreműködése is.