Írások
A figyelem fenntartása új módszerekkel

A figyelem fenntartása új módszerekkel

Gloria Mark, az MIT PhD kutatója több mint 20 éve tanulmányozza a technológia emberi figyelemre és a kiegyensúlyozottságra vonatkozó hatásait, megállapításait új könyvében jelentette meg nemrég.

A hatékonyságunk növelésére tervezett modern technológiák alkalmazása a mindennapi életünkben és a munkánk során oda vezetett, hogy már túlzásba vittük – kiégés és fáradtság jelentkezik sokaknál, illetve kimutatták, hogy tényleg csak 47 másodpercig tudunk figyelni egy feladatra. Gloria Mark célja a figyelem fenntartása és az elkalandozás megakadályozása, melyhez konkrét eszközöket is bemutat az Attention Span című könyvben. Ezáltal javítható a koncentráció, az eredményes munkavégzés, tehát kiegyensúlyozottabb és boldogabb élethez vezet.

A figyelem enélkül elkalandozik, hirtelen másik feladatra fókuszálunk, majd egy újabbra, és így tovább, csak lassan térünk vissza az eredeti kiindulópontra. Ezzel rontunk a teljesítményen, de a kutató úgy véli, hogy könyvéből megtanulhatunk új módszerekkel fókuszálni.