Írások
A növényekkel való gyógyítás művészete

A növényekkel való gyógyítás művészete

Napjainkban a kémiai úton előállított, klasszikus értelemben vett gyógyszerek korszakát éljük, és mint mindennek, ennek is megvan a jó és rossz oldala. Előnye, hogy az olcsón és gyorsan előállítható hatóanyagok mindenki számára könnyen hozzáférhetőek és alkalmazhatóak. Evvel egyidejűleg viszont a tapasztalatokon alapuló, természetes növényi hatóanyagokkal való gyógyítás szinte teljesen háttérbe szorult.

A népi gyógyászatban évszázadokon keresztül alkalmazott gyógynövények, gyógyteák és egyéb természetes növényi készítmények ma is ugyan annyira hatásosak. Sokan vannak, akik úgy vélik, a hosszú idő alatt felhalmozódott tudást nem szabad veszni hagyni és a természettől való eltávolodás nem szerencsés folyamat.

Ezt a filozófiát képviselik a természetgyógyász fitoterapeuta szakemberek is. Holisztikus szemléletük során a test-lélek-tudat hármas gyengéd gyógyítása áll a középpontban. A hozzájuk fordulók a modern orvoslásban is alkalmazott anamnézis felállítása után egyénre szabott, természet központú terápiában részesülnek.