Írások
A vitaminok szerepe a csecsemőkori bőrproblémák kialakulásában

A vitaminok szerepe a csecsemőkori bőrproblémák kialakulásában

Az ekcéma a világ egyik legelterjedtebb, nem fertőző betegsége. Leggyakrabban csecsemőkorban és gyerekeknél fordul el, majd szerencsésebb esetben idővel elmúlik. A bőr gyulladásos tüneteit külső vagy belső tényezők okozhatják.

Külső hatás lehet valamilyen allergia, nem megfelelő mosószer vagy egy rossz minőségű testápoló termék is. Ezeket aránylag könnyen meg lehet szüntetni, ha csupán ez a bőrpír oka. Belső okként a stresszt és a vitaminok hiányát szokták említeni.

A száraz ekcéma az esetek többségében télen, hideg időben jön elő. A kevés napfény és a vitaminban szegény táplálkozás miatt romlik az immunrendszer állapota és vele a szervezet ellenálló képessége is. Erről a csecsemők esetében sem szabad megfeledkezni. Ha gyanítható, hogy az anyatej vagy a kicsi egyéb tápláléka nem tartalmaz elegendő mennyiségű C- és D-vitamint, mindenképpen érdemes a nekik való cseppekkel pótolni ezeket. Így megvédhetjük a babák bőrét, mely az elsődleges védelmi vonalat jelenti és egyúttal erősíthetjük az immunrendszerük egészét is.