Írások
Az első béralku: hogyan határozd meg az általad kívánt bért pályakezdőként?

Az első béralku: hogyan határozd meg az általad kívánt bért pályakezdőként?

Az első munkahely megtalálása és a megfelelő bér megállapítása nem mindig könnyű feladat a pályakezdők számára. 

A legfontosabb dolog, amit meg kell tenned, hogy tisztában legyél azzal, milyen készségekkel és tapasztalatokkal rendelkezel. Ez azt jelenti, hogy át kell gondolnod az oktatási hátteredet, a nyelvtudásodat, a szakmai gyakorlatodat és az egyéb készségeidet. Ezek az információk segítenek abban, hogy jobban megértsd, milyen értéket hozol a munkáltatódnak.

Egy másik fontos szempont, amikor a bérigényedet határozod meg, az adott iparágban fizetett átlagbér. Minden iparág eltérően fizet, ezért fontos, hogy kutass az adott szektor átlagbéreiről.

Végül, a home office lehetőségét is figyelembe veheted, amely az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált. Ha az adott munkáltató lehetővé teszi a home office-ot, akkor ez jelentős pénzt takaríthat meg a napi utazások költségei, az étkezési kiadások és a szállás költségeinek csökkentése révén. 

A bérigény megadása nehéz dolog, a fentebbi pontok átgondolása mellett, böngészhetsz különböző álláskereső portálokon, ahol pontosan megismerheted mit jelent például a bruttó, nettó bér illetve a munkabér, alapbér.