Írások
Depresszió kialakulásának faktorai

Depresszió kialakulásának faktorai

A depresszió okainak keresésekor általában több egymásra épülő negatív életeseményt szoktak megjelölni, esetleg a családban halmozódó pszichés problémákat. Ezeken kívül azonban egy érdekes kutatás, melyet Finnországban végeztek el több ezer résztvevővel, fényt derített még egy faktorra. Bizonyos bélbaktériumok szintje eltérő azoknál, akik hajlamosak a depresszióra. Sokáig úgy gondolták, hogy a kapcsolat fordított, azonban Finnországban azt találták, hogy a bélflóra befolyásolta a depresszió későbbi kialakulását.

Ezért azt ajánlják, hogy a gyomor és béltraktus egészségére ügyeljünk, megfelelő táplálkozással fenntartva az egészséges bélflórát. Ehhez a magas rosttartalmú ételek fogyasztását javasolják, kerülve a finomított és cukros ételeket, kiegészítve rendszeres testmozgással és bőséges alvással.

Másik állatkísérletekről szóló tanulmányok azt erősítették meg, hogy alacsony szerotonin szint mellett a CBD olaj depresszió veszélye esetén képes az agy receptorait serkenteni a szerotonin felvételére, így csökkentve a kialakulási hajlamot. Stresszoldó és szorongásoldó hatásával is támogatja a depresszió kezelését.