Írások
Érdekességek a tigrisekről

Érdekességek a tigrisekről

Bizonyára sokan gondolkoztak már azon, hogy miért minősül rejtő színnek a tigris csíkos bundája, és miért olyan sikeres vadász is, mikor a zöld erdőkben és az aljnövényzetben vadászik. Nos, a válasz nem magában a tigrisben rejlik, hanem pont a préda állatokban.

A tigrisek ugyanis olyan patás állatokat ejtenek el legtöbbször, mint a szarvasok, vaddisznók és gazellák. Ezeknek az állatoknak sok emlőshöz hasonlóan dikromatikus látásuk van, azaz szemükben kétféle csapsejt található, vagyis két különböző hullámhossz-tartományú fényre érzékenyek. Ezért ők a vöröset, a zöldet és a narancssárgát képtelenek megkülönböztetni egymástól.

Ezért van az, hogy a dzsungelben ólálkodó tigriseket nem tudják észrevenni a növényzet között. Ezért lehet az, hogy velük szemben igenis jó álca a tigris csíkos bundája.

Azonban a tigrisek ellenségei elsősorban az emberek, akik elől nincs menekvés. Egyre fogynak a tigris fajok, már csak hat alfaj él a korábbi kilencből, és ezek közül is néhány már csak állatkertekben látható. A vadon élő példányok száma feltehetőleg csak pár ezer.