Írások
Kisgyermekek fejlesztése otthon

Kisgyermekek fejlesztése otthon

Két éves kor körül kisgyermekek számára kinyílik a világ, egyre nagyobb részét képesek felfedezni a környezetüknek. A látás és a szem fejlődik a legintenzívebben, így a kicsi szívesen rajzolgat a homokba vagy papírra. A nagy egész tárgyak látványán belül az apró részletek megfigyelése is fontossá válik számára. Ebben az életkorban sok mindent tehetünk, hogy támogassuk a gyermek fejlődését.

Otthon keménytáblás lapozók, könyvek nézegetése és a szülővel együtt megfigyelés kiváló módja a színek, formák megfigyelésének. Jó feladat a lapokon adott tárgyak, kis részletek megkeresése. Séta közben jó móka lehet bizonyos különleges tárgyak megkeresése, észrevétele, és utána közelről történő vizsgálata. Például hol található egy különleges alakú fa, egy szobor vagy egy kút a környezetünkben, és milyen részletek vannak rajta közelről. 

Hallását is fejleszteni tudjuk, sok-sok mondóka, éneklés és közös zenélés által. A zenehallgatás köztudottan növeli az intelligenciát, itt különösen a klasszikus zenére kell gondolni.