Írások
Mi vár bolygónk óceánjaira a jövőben?

Mi vár bolygónk óceánjaira a jövőben?

Az ausztrál Curtin Egyetem kutatói meglepő felfedezést tettek a közelmúltban, miszerint a Csendes-óceán körülbelül 300 millió év múlva örökre el fog tűnni. Tudvalevő, hogy a földtörténeti időkben mérhető változások állandóan zajlanak bolygónkon. A Csendes-óceán évente pár centiméterrel jelenleg is zsugorodik, hiszen több szubdukciós zóna helyezkedik el alatta, vagyis különböző kőzetlemezek ütköznek egymással.

A megdöbbentő felfedezés a Csendes óceánról egy szuperszámítógépen végzett szimuláció eredménye. A geodinamikai modell évmilliókban mérhető változásai alapján az ausztrál kutatók szerint Amerika és Ázsia kontinensei összeolvadnak, így létrejön egy új szuperkontinens, Amasia. Mások épp ellenkezőleg vélekednek és azt gondolják, a ma még táguló Atlanti-óceán fog eltűnni és a létrejövő szuperkontinenst egy szuper Csendes-óceán veszi majd körül.

Ha mégis az ausztrálok előrejelzése bizonyul igaznak, Amasia óriáskontinensének közepén extrém szárazság és magas napi hőingadozás lesz jellemző.