Írások
Újabb ismert régészeti leletről derült ki, hogy nem is onnan származik, ahonnan korábban gondolták

Újabb ismert régészeti leletről derült ki, hogy nem is onnan származik, ahonnan korábban gondolták

Számos olyan örökség, jelentős régészeti lelet létezik a világon, amelyekről már egész kicsi korunk óta tanulunk, és amelyet szinte mindenki ismer. Azonban gyakran előfordul, hogy időről időre előkerülnek újabb, korábban nem ismert információk ezekről.

Ezúttal a willendorfi Vénuszról derültek ki újabb érdekességek. Ugyanis úgy tűnik, hogy Olaszországból származhat a Willendorfi Vénusz, ami ottani kőzetből készülhetett és talán a Kárpát-medencén keresztül került az ausztriai Wachau vidékére. Szombathy József régész találta meg a vörösre festett figurát 1908-ban az alsó-ausztriai Willendorf in der Wachau közelében található őskőkori lelőhelyen.

Az apró, mindössze 11 cm-es szobrot egy porózus mészkőféléből, oolitból, más néven ikrakőből faragták, amely egyáltalán nem jellemző a lelőhely környékére. A Bécsi Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint azonban a prehisztorikus idol, egy maga nemében egyedülálló műalkotás anyaga „határozottan nem” onnan származik, hanem „a bizonyossággal határos valószínűséggel” Észak-Olaszországból