Írások
Űrháború? Mire lehet számítani?

Űrháború? Mire lehet számítani?

Bár a 21. században, különösen itt Európában nem annyira vagyunk hozzászokva a háborúkhoz, azonban az orosz-ukrán háború is azt mutatja, hogy sajnos bármi olyan dolog megtörténhet, amire alapvetően nem számítanánk. Ezúttal azonban nem akármilyen, hanem egészen pontosan űrháborúról van szó.

Még idén megkezdi holdkutatási programja negyedik szakaszának műszaki fejlesztését a Kínai Nemzeti Űrügynökség. Az új fázisban a tervek szerint tudományos kutatásokat végeznek majd a Hold déli pólusán és felállítanak egy kutatóállomást. Közben pedig Oroszország is újraindítja Hold-programját.

A fejleményekről Kiss László csillagászt kérdeztük. Ebből kiderült az is, hogy a Hold déli pólusán lehet az emberiség első űrháborúja. Most, tíz év után az egyik kínai űradminisztrációs vezető bejelentette, hogy átlépnek a negyedik fázisba, amikor már konkrétan egy, a Hold déli sarkvidékénél található területet fognak szondákkal, esetleg leszállóegységekkel is részletesen megvizsgálni, hogy egy állandó tudományos bázist építsenek.