Írások
A helyes településfejlesztés titkai

A helyes településfejlesztés titkai

A városlakók száma a világ országaiban eltérő arányú, az azonban megállapítható, hogy a számuk egyre nő. A nagyvárosok és gigapoliszok kialakulása rendre új és modern megoldásokat követelnek, már ami a jó településfejlesztés kérdését érinti.

2021-ben megkezdődött az Európai Unió, hét plusz két évre szóló Többéves Pénzügyi Kerete. A 2021-2027 közötti időszakban előtérbe kerül a fenntartható városfejlesztés önkormányzati és állami szerepvállalása, illetve a digitális- és zöld energetikai átállás akcióterülete. A kérdés hazai szakértője Dr. Bajnai László a Városfejlesztés Zrt. vezérigazgatója immár három évtizede foglalkozik behatóan a témakör szakmai és tudományos területén.

A legfontosabb eredményeket és alapismereteket a 2021-ben megjelent Fenntartható urbanizáció – A városfejlesztés története, elmélete és gyakorlata című műve is tartalmazza. Hasznos információkat nyújt a fejlesztéspolitikával, város- és településfejlesztéssel, döntéshozatallal foglalkozók számára, illetve a szakirányú tanulmányokat folytatók és a téma iránt érdeklődők részére.