Írások
A home office munkavégzés szabályairól

A home office munkavégzés szabályairól

A COVID járvány hatására nagyon elterjedt lett az otthonról történő munkavégzés. A legtöbb irodai állás esetén részben vagy akár egészében átálltak home office munkavégzésre, de a fizikai munkakörök esetén is szükség volt már erre, amihez új szabályozásra is szükség volt.

A kormány ezért kiadott egy rendeletet, amelyben megváltoztatta a Munka Törvénykönyvét, hogy a távmunka definíciója bármilyen munkakörnél értelmezze a távmunka fogalmát, ha azt a munkáltató telephelyétől eltérő helyen is végzik. Ennek köszönhetően 2022 elején már 355 ezer ember dolgozott otthonról, ami négyszerese a 2019 I. negyedévéhez képest.

A távmunkavégzés szabályai tehát alkalmazkodtak a vészhelyzet miatt felmerült igényhez. A munkáltatói szempontból ez azzal jár, hogy a dolgozót el kell látni a munkavégzéshez szükséges eszközökkel, és ellenőrizni kell a végzett munkát. A dolgozó számára azonban otthonában plusz költségek merülnek fel, így rezsi költségtérítésről is döntöttek. A munkáltató ezért havonta a havi minimálbér 10%-ának megfelelő összeget (2022-ben havi 20.000 Ft-ot) fizethet ki költségtérítésként, SZJA-mentesen.