Írások
Energiahatékonysággal a rezsicsökkentésért

Energiahatékonysággal a rezsicsökkentésért

A gáz és villamos energia árak meredek emelkedésével fontos, hogy igyekezzünk otthonunk energiafelhasználását racionalizálni. Néhány tippet mutatok, hogy mivel járulhatunk hozzá az energiafelhasználás csökkentéséhez.

  1. Az áramfogyasztás csökkentése lehetséges a korszerűtlen, nagy fogyasztású háztartási gépek lecserélésével energiatakarékos modellekre. Ezen felül a világításhoz használt izzók LED technológiára cserélése ajánlott ott, ahol hosszan világítunk, és nem sokszor kapcsolgatjuk a lámpát.
  2. A gázfogyasztás nagyban csökkenthető, ha a fűtést akár fél vagy egy fokkal alacsonyabbra állítjuk, és esetleg a kedvezőbb árú elektromos áramot használó fűtőtestet használunk kiegészítő fűtésre. Éjszakára nyugodtan állítsuk lejjebb a fűtést 19-10 fokra, ez még egészségesebb is az alváshoz.
  3. Az otthonunk energiahatékonyságát hőszigeteléssel nagyban emelhetjük, gondoljunk itt a nyílászárókra és a falak, födémek hőszigetelésére egyaránt. Az ablakcsere gyors eredményt hoz, a mai modern 5-6 légkamrás keretek és 2-3 rétegű üvegek lényegesen jobban szigetelnek, mint egy elavult technológia.