Írások
Felkészülés a gyakorlati állásinterjúra

Felkészülés a gyakorlati állásinterjúra

Majdnem minden munkakörnél számíthatunk arra, hogy felvétel előtt próbára teszik képességeinket, hogy megítéljék, alkalmasak vagyunk-e a munkára. Igaz ez a fizikai munkakörökben csakúgy, mint a szellemi tevékenységeknél. Hogy felkészülten vegyünk részt az ilyen beugró teszteken, érdemes előre informálódni és felkészülni rájuk. Lássuk, melyek szoktak lenni a tipikus felvételi tesztek munkahelyre.

Várhatóan lesznek szakmai tesztek, ahol az elvárt képzettségről, tapasztalatról kell tanúbizonyságot tenni egy egyszerűbb példa feladat megoldásával. Lehet ez egy pénzügyi feladat Excelben, vagy fizikai munka esetén egy mintadarab elkészítése, de nem szabad meglepődni, ha bizonyítanod kell az önéletrajzodban leírt szaktudásod.

Gyakoriak még a logikai tesztek, szövegértés és számolás jellegű felmérők. Bármilyen munkakörnél fontos lehet tudniuk, mennyire látod át az összefüggéseket és tudsz logikus választásokat meghozni. Komolyabb pozíciók esetén íratnak személyiségtesztet is, ahol felmérhetik a csapatban való viselkedéshez, stressztűréshez, esetleg a vezetői készségekhez kapcsolódó jellemzőket.