Írások
Hogyan mérte a jégkorszaki ember az időt?

Hogyan mérte a jégkorszaki ember az időt?

Folyamatosan zajlik az Európa szerte fellelhető jégkorszaki barlangok feltárása. Sok esetben a véletlen műve, hogy felbecsülhetetlen értékű leletek kerülnek el, máskor célzott kutatási területeken vizsgálódnak, ahol sejthető, hogy az élet nyomai több ezer évre is visszavezethetők.

A barlangokban található jellegzetes barlangrajzok régóta lázban tartják a kutatókat és a laikusokat egyaránt. A kifinomult művészeti ábrázolások legtöbbször állatokat (bölény, rénszarvas stb.) vagy csordákat ábrázolnak. A rajzok egészen biztosan hordoznak információt, a megfejtésük azonban nem mindig egyszerű.

Nemrég egy londoni bútorrestaurátor, Ben Bacon állt elő érdekes elmélettel a minták értelmezésére és úgy tűnik ezzel megfejtették a jégkorszaki barlangrajzok titkát. Szerinte az állatok mellett lévő pöttyök és jelek az életciklus különböző szakaszait jelölik a holdnaptár szerint. Ezzel bebizonyosodni látszik, hogy már a jégkorszaki emberek is vezették az időt, a múlt eseményi alapján pedig előre is tervezhettek.