Írások
Vezetői kihívások válság idején

Vezetői kihívások válság idején

Az elmúlt évek nehézségei a COVID és az orosz-ukrán háború hatására egy nagy folyamként terjed ki a 2020-as évek kezdetén. Ez nagyjából egybevág az 5. Kondratyjev ciklus recessziós és válság időszakával. Fel kell készülnünk rá tehát, hogy mégsem 2-3 éves nehéz időszak elé nézünk, hanem egy komolyabb gazdasági és társadalmi válság szemtanúi vagyunk.

A cégek szempontjából ez azt jelenti, hogy olyan stratégiát kell kidolgozni, ami képes kezelni a pénzügyi és munkaügyi problémákat, amiknek ki vannak téve hosszabb távon is. Előtérbe került a változásmenedzsment, mind a HR, mind pedig a vezetői kompetenciák terén. 

A jó vezető válság idején sem csak a rövidtávra fókuszál kizárólag, éppen a dolgozók kárára. Ilyenkor is figyelni kell a hosszabb távú szempontokra és egyensúlyban tartani az eredményeket az embereik érdekeivel. Csak így lehet felkészülni a majdani kilábalásra a válságból. Továbbá a tanulást, önfejlesztést sem szabad elhanyagolni, habár a gazdasági nehézségek megnehezítik most ennek betartását.