Írások
Képeznéd magad? Így változnak a jogszabályok

Képeznéd magad? Így változnak a jogszabályok

Korábban nagy népszerűség övezte az OKJ-s tanfolyamokat, mert viszonylag rövid idő alatt, akár munka mellett elvégezve kínáltak versenyképes, használható szaktudást számos szakterületen. 

Habár az OKJ-s képzéseket kivezetik, a jövőben is lesz lehetőség tanulni azoknak, akik szeretnének. Az új felnőttképzési jogszabály értelmében alapszakmát már csak szakképzési centrumokban lehet szerezni, de továbbra is lesznek olyan képzések, amelyeket akár munka mellett is el lehet végezni, és hasznos lehet, ha szeretnél karriert építeni vagy akár új szakmát tanulni.

Az új rendszer lényege, hogy a korábbi OKJ-s tanfolyamok helyett részszakmák és szakképesítések közül lehet majd válogatni. Lehetséges, hogy az új szisztémát időbe telik majd megszokni a hallgatóknak és az oktatóknak egyaránt. Változik például a vizsgáztatási rend is. A tanulók ugyanis csak valamelyik akkreditált vizsgaközpontban vizsgázhatnak, ami az átalakulás utáni időkben kicsit döcögősen indult, de mára megoldódott a számonkérés problémája is