Írások
Mit tud a kender legismertebb hatóanyaga?

Mit tud a kender legismertebb hatóanyaga?

A kendert nagy általánosságban mindenki a marihuánával azonosítja. A kettő azonban koránt sem egy és ugyan az. A tudatmódosító szert ugyan a kenderből (Cannabis Stavia) állítják elő, de a növény egyéb részei számtalan más, hasznos vegyületet is tartalmaznak.

Az egyik legismertebb ilyen vegyület a kannabidiol (CBD), amely csak nemrég indult világhódító útjára. A nem pszichoaktív és függőséget sem okozó molekula alkalmazása semmilyen veszéllyel nem jár, az Európai Unió pár éve kozmetikai összetevőként engedélyezte antioxidáns és bőrápoló hatása miatt. A jelenleg is futó kísérletek alapján belsőleg és külsőleg egyaránt hatásos lehet. Ennek alapja, hogy támogatja a szervezet saját endokannabinoid rendszerét, amely részt vesz a legfontosabb élettani folyamatok szabályozásában.

A kereskedelemben ma elsősorban étrend-kiegészítő és olaj formájában kapható. A CBD tartalmú készítmények lassan, de biztosan, fokozatosan fejtik ki a hatásukat. A legtöbben fájdalomcsillapításra, enyhe depressziós tünetek kezelésére, gyulladáscsökkentésre és álmatlanságra használják.