Írások
Újabb Holnapután

Újabb Holnapután

Egyik kedvenc katasztrófa filmem a Holnapután, mert ez a csaknem 20 éves, 2004-ben bemutatott film rendkívül realisztikusan ábrázolta a klímaváltozáshoz kapcsolódó váratlan folyamatokat a téma viszonylagos frissessége ellenére. Roland Emmerich íróként és rendezőként is jegyzi a filmet, amelyben felvetik a problémát, hogy mi történik, ha a globális felmelegedés hatására megváltoznak a tengeri áramlatok is.

Most ausztrál kutatók vették górcső alá a déli félteként ezt a témát, és kimutatták, hogy az antarktiszi jég olvadása lelassítja az óceánmélyi áramlatokat. Ez azért veszélyes, mert így a dél felé áramló sós víz nem süllyed le olyan ütemben az Antarktisz alatt, és nem telik meg újra tápanyaggal, hogy a felszín közeli élőlényeket ellássa élelemmel. Ez tehát elsősorban az élővilágot veszélyezteti, de közvetve a Föld oxigénháztartását is. 

Az óceánok ugyanis olyanok, mint a Föld egyik tüdeje, de az áramlatok felborulása csökkenti a széndioxid-elnyelő képességet. Ráadásul ez sajnos öngerjesztő folyamat, mert az antarktiszi jég olvadása egyre gyorsul emiatt.