Írások
A Nap felébredt álmából

A Nap felébredt álmából

Egy hosszabb nyugalmas periódus után a Nap úgy tűnik, felébredt, és nyugtalanul köpködi anyagát az űrbe. A szakértők szerint egy új napciklus vette kezdetét, aminek a Földre is hatása lesz. Számítások szerint a Nap 11 éves ciklusokat mutat, mikor a pólusai megfordulnak, majd ennek hatására a mágneses pólusai is átrendeződnek, ez okozza a megnőtt aktivitást. 

2023 elején a Nap erős tevékenysége volt megfigyelhető, három a legerősebb, X besorolású napkitörés is történt, melyet a NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) nevű űrteleszkópja örökített meg. A napkitörés olyan energia kilövellés, amely fénysebességgel száguld az űrben elektromágneses sugárzást kibocsátva, mely a földi rádiójeleket is megzavarhatja. Szerencsére egyik sem a Földet vette célba, de ez még változhat.

Ezt követte egy soha nem látott Napkitörés, mely ún. koronakidobódás (Coronal Mass Ejection, CME), vagy koronakitörés volt. Ez a naptevékenység egy különleges megnyilvánulása, a forró napkorona egy részének kilökődése a bolygóközi térbe rendkívül magas sebességgel.