Írások
Gerlóczy Márton már első könyvével ismertté vált

Gerlóczy Márton már első könyvével ismertté vált

Gerlóczy Márton író, publicista, akinek nevéhez köthető az Igazolt hiányzás, a Létra, A csemegepultos naplója, illetve az Elvonókúra. Első és legismert kötete az Igazolt hiányzás, amely humorának, őszinteségének és provokatív szókimondásának köszönhetően vált az író a fiatal generáció kedvencévé.

Az önéletrajzi ihletésű regény „nehezen kezelhető főhőse azzal tölti kamaszkorát, hogy iskoláról iskolára vándorol – sikertelenül. A tanulást nem tudja komolyan venni (a sorokat olvasva úgy érezzük: joggal), azonban sokaknál többet tud a világról. Bár nehezen teremt kapcsolatokat, hozzá mégis vonzódnak az emberek. Éli a pesti fiatalok életét, bulizik, szerelmes, balhékba keveredik, ám teszi mindezt úgy, hogy közben folyamatosan azon járatja az agyát, mi is ez az egész, és hogyan működik.

A kultuszkönyv, mely mára mit sem vesztett aktualitásából, olvasható egy kamasz fejlődésregényeként, a „pedagógia” kritikájaként, vagy akár zsánerképek sorozataként az ezredvégi Budapest társadalmi életéről és szubkultúráiról.