Írások
Nézz más szemmel a határozott idejű munkákra!

Nézz más szemmel a határozott idejű munkákra!

Sokan felszisszennek és be sem adják a pályázatukat egy határozott idejű munkalehetőségre. Természetesen mindenki hosszútávú biztos megélhetést keres, de érdemes átgondolni, mik is lehetnek egy határozott idejű munkaszerződés előnyei.

A cégek általában akkor keresnek egy bizonyos időszakra kollégát, ha GYES-en lévő anyukát kell pótolni vagy határidős projektmunkáról van szó. Az időtartam teljesen változó, de az 5 évet nem haladhatja meg. Az ilyen megállapodások szabályai szigorúbbak. Semmilyen esetben nem jár végkielégítés, a határidő lejártakor automatikusan megszűnik a munkaviszony, előbb kilépni belőle pedig egyik fél számára sem egyszerű. 

Ám előfordulhat olyan élethelyzet is (például egy átmeneti időre szóló költözés miatt) amikor ez a legideálisabb döntés. Emellett nem lehet, tudni, hogy alakul a jövő. Ha bizonyítjuk rátermettségünket, nincs az a munkaadó, aki szívesen megválik egy lojális alkalmazottjától, aki már bizonyított. Így az is sokszor megtörténik, hogy a határidő lejárta után határozatlan idejű szerződést adnak.